![](/media/lib/335/n-komorki-nablonka-021eb54d50d1c23afc0bd97161402045.jpg)
Inżynierowie stworzyli wdychalną postać mRNA
8 stycznia 2019, 05:11Specjaliści z MIT-u zaprojektowali wdychalną postać mRNA. Aerozol może być podawany bezpośrednio do płuc, by pomagać w leczeniu szeregu schorzeń, np. mukowiscydozy.
![](/media/lib/198/n-witamina-d-fe4a554cdb16ce08a8fcd0f1feebdd4f.jpg)
Jako pierwsi wykazali, że można zmierzyć poziom witaminy D we włosie
22 lutego 2019, 18:14Irlandzcy naukowcy jako pierwsi wykazali, że można zmierzyć poziom witaminy D w ludzkich włosach.
![](/media/lib/149/n-dentysta-0e87cc4d913ba709cadbeb88675d28b9.jpg)
Gdzie neutrofile, tam próchnica i zniszczone wypełnienia
13 kwietnia 2019, 05:38Układ odpornościowy ponosi częściowo "winę" za próchnicę i uszkodzenia plomb.
![](/media/lib/352/n-pierscienie-d912bdc21658d26becf795b1432df066.jpg)
W grodzisku z epoki brązu znaleziono dziwne pierścienie z wysuszonego ciasta
6 czerwca 2019, 10:28W grodzisku z późnej epoki brązu (na stanowisku Stillfried an der March w Austrii) odkryto unikatowe pierścienie zbożowe. Naukowcy ustalili, że z wysokiej jakości mąki uzyskano ciasto, które po nadaniu kształtu pozostawiano po prostu do wyschnięcia.
![](/media/lib/363/n-czerwone-wino-0098fd3542d68ef91f8df397808356f2.jpg)
Korzystny wpływ czerwonego wina na zdrowie wiąże się z jego oddziaływaniem na mikroflorę jelitową
28 sierpnia 2019, 10:09Ludzie, którzy piją czerwone wino, mają bardziej zróżnicowany skład mikroflory jelitowej. Dodatkowo wyniki zgromadzone przez zespół z King's College London pokazują, że spożycie czerwonego wina wiąże się z niższymi poziomami złego cholesterolu i otyłości.
![](/media/lib/374/n-bol-glowy-ad78e949d3c60d5f4b899d9366118b4a.jpg)
Nowa opcja terapeutyczna dla osób cierpiących na migreny
20 listopada 2019, 12:24Osoby, które cierpią na migreny i którym nie pomagają dostępne obecnie leki, będą mogły skorzystać z nowej opcji terapeutycznej. Prowadzone na blisko 1500 osobach testy ubrogepantu wykazały bowiem, że skutecznie hamuje on rozwój migreny i oddziałuje nie tylko na ból, ale i na foto- czy fonofobię.
![](/media/lib/388/n-porownanie-wycinkow-watroby-c7d449e34e4d655dac21ef4a20de2319.jpg)
Wyciąg z zielonej herbaty i ćwiczenia zmniejszają nasilenie niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby
17 lutego 2020, 10:54Połączenie wyciągu z zielonej herbaty z ćwiczeniami znacząco zmniejszyło u myszy karmionych wysokotłuszczową paszą nasilenie niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (ang. nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD). Wg naukowców z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii, uzyskane wyniki mogą wskazywać na potencjalną strategię zdrowotną dla ludzi.
![](/media/lib/404/n-okulary-ff7d24c44fac9954937adece68d8ead4.jpg)
Wielofunkcyjne e-okulary monitorują stan zdrowia, chronią oczy i pozwalają kontrolować gry
28 maja 2020, 11:46Opaski fitness czy smartzegarki zapewniają wiele użytecznych informacji, np. o liczbie kroków czy tętnie, ale zazwyczaj nie dają głębszego wglądu w stan czyjegoś zdrowia. Koreańscy naukowcy postanowili więc stworzyć bardziej zaawansowane urządzenie. Efektem ich prac są e-okulary, które monitorują fale mózgowe i ruchy ciała użytkownika, a także spełniają funkcję okularów przeciwsłonecznych i pozwalają kontrolować gry za pomocą ruchów gałek ocznych.
![](/media/lib/329/n-czacha-38adec9475f32d50cb3976521320e464.jpg)
Zmiany klimatu przyczyną wyginięcia wcześniejszych gatunków Homo
19 października 2020, 19:31Wiemy, że pomiędzy końcem pliocenu a plejstocenem na Ziemi istniało co najmniej kilka gatunków rodzaju Homo. Do dzisiaj pozostał tylko jeden, a przyczyny wyginięcia pozostałych nie doczekały się jeszcze jednoznacznie satysfakcjonującego wyjaśnienia.
![](/media/lib/461/n-schemat-badania-2d265718606e3beb8be41141f8270cc1.jpg)
Neolityczne domy nie przeszłyby współczesnych testów jakości powietrza w pomieszczeniach
2 lipca 2021, 12:31Międzynarodowy zespół naukowców przeprowadził eksperymenty, które miały pomóc w ocenie stężenia cząstek stałych w związku ze spalaniem paliw biomasowych (drewna i odchodów) w neolitycznych domach. Badania przeprowadzono w 2017 r. w replice domu w Çatalhöyük w Turcji. Okazało się, że w przypadku obu paliw stężenia PM2,5, czyli pyłu bardzo drobnego o średnicach cząstek poniżej 2,5 μm, przekraczały międzynarodowe standardy (WHO i UE) dla jakości powietrza w pomieszczeniach.